sâmbătă, 9 mai 2015

Pietre

Si eu sunt o roca,de nume si de fapt, pietricel de lemn =) Si ce se aseamana se aduna :)).
Incep sa scriu despre pietre, cateva chestii de baza.
 Valoarea gemelor se bazeaza pe cateva reguli :raritate, puritate, culoare, nuanta, transparenta, greutate.
Duritatea se masoara in scara moh(de la 1 la 10, la 10  fiind diamantul).Cu cat e mai dur si rar,cu atat e mai scump.
Greutatea se masoara in carate (diferit de caratele aurului,care se refera la puritatea aurului).
1 carat= 20 mg(0.2g).
E ca la piata, cumperi diferite natii de mere si prune, valoarea e pe calitate si cerinta. Cu cat e mai cautat,cu atat e mai valoros :)).
Se impart in pietre pretioase organice/fosile( gen unele soacre=)) ) si  minerale. Organice sunt:coral,perle si chihlimbar.(poate mai sunt si altele dar nu imi vin in minte,chiar si oasele de balaur).Celelalte pietre sunt minerale.
Cateva exemple de minerale( alea pe care mi le amintesc acum) sunt: diamant, rubin, safir, smarald, topaz, crisoberyl, quartz, iolite, ametist, citrin, alexandrita, turcuaz, peridot, opal, piatra lunii si soarelui,agata, aquamarin, morganita, jad, lapis lazuli, tourmalina, onix, tanzanita, garnet, spinel, titanita, zircon, kyanita, agata,si multe altele care imi scapa (incerc sa le traduc din engleza,deci scuze daca nu le recunoasteti sau gresesc denumirile).
Unele sunt atrase de magnet,altele sunt respinse,unele sunt forforescente in diferite conditii, altele isi schimba culoarea in functie de directia luminii sau tipul de lumina, naturala sau artificiala; conducatoate de electricitate sau de caldura.
Pot fi imbunatatite vizual, tratate(culoare,claritate) prin diferite metode: laser,caldura,iradiere,ulei sau umplute(cu carne,gem,orez).
Trec prin multe peripetii; minate la tarnacop, alese mineralele cele mai mari si perfecte, taiate, slefuite, cremuite,data o forma dorita de client/lapidar,plimbata prin multe magazine,multe maini, si in sfarsit puse intr-o bijuterie.
Lapidarul fiind cel care transforma/creeaza  ceea ce e numita "piatra pretioasa".

UPDATE (ca m-am grabit si am uitat sa scriu ce e mai important)
Toate pietrele pretioase fac parte din diferite categorii de minerale,iar fiecare categorie are anumite particularitati prin care se pot deosebi  unele de altele: greutate specifica(densitatea),index refractiv, dicromia. Unele au densitatea asemanatoare dar index refractiv diferit(sau invers). Deci,daca ai o lampa uv,un refractometru, dicroscop, microscop, polariscop, cantar in carate(sau judo).....poti sa afli in proportie de 95% ce piatra ai in mana. Sa nu uitam de cartile pe care trebuie sa le inveti, ca sa stii particularitetile fiecarui mineral, si cel mai important..... cam o galeata de bani(cu care sa iti cumperi aparaturile necesare =)) )
Apropo de diferenta dintre naturale di sintetice, Compozitia e aceeasi deci un diamant sintetic poate fi totusi considerat diamant. Cele sintetice sunt mai ieftine, facute in laborator,si sunt mai perfecte decat cele naturale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce imi povestesti?