luni, 25 mai 2015

Smaraldul

Smaraldul se afla in aceeasi linie de importanta cu safirul si rubinul,fiind considerate din istorie unicele pietre pretioase colorate(celelalte fiind in categoria semipretioase).
Smaraldul face parte din familia Beryl care se lauda ca si-a luat apartament la etajul 7,5-8 pe scara Moh. Imi place familia beryl,ca are mai multi componenti... la fel ca si familia corundum"familie numeroasa". Probabil multi stiti deja doua varietati de beryl: smarald si aquamarin.Smaraldul fiind verde iar aquamarin fiind.....aquamarin:)) o varianta albastruie, cam ca apa de mare.
Ca intotdeauna, cineva trebuia sa faca diferenta; acum 100 de ani, smaraldul era smarald, beryl de culoare verde,cu diferite nuante; dar in ultimii ani unii  au hotarat ca smaraldul lor e mai frumos si vor mai multi bani, asa ca au inceput sa-i caute nod in papura: compozitia si agent de colorare, daca are crom si vanadiu e smarald, daca are fier...atunci da-l in pana mea, sa se cheme beryl verde,valoreaza mai putin. Sunt alte minerale care sunt confundate cu smaraldul,si care sunt mult mai frumoase si mai pure(dar si mai ieftine); pot fi deosebite prin testarea indexului refractiv,gravitatia specifica etc.
Alti componenti ai familiei beryl,pe care (probabil)nu ii stiti ar fi : morganita, heliodor beryl/ beryl galben, goshenite si bixbite. Heliodor beryl este de fapt beryl galben(heliodor= cadou de la soare,in greaca),dar cum fiecare a trebuit sa deosebeasca pe cel galben de cel verzui,unii ii zic heliodor celui verzui si gold/yellow beryl celui galben/auriu. fiecare cum ii vine mai comod.
Bixbita asta este beryl rosu,mult mai rar decat smaraldul,diamantul,safirul sau rubinul; deocamdata s-a gasit doar in cateva mine din America(Wah Wah).A trebuit sa isi schimbe numele, din bixbite in smarald rosu, din cauza unui alt mineral(probabil descoperit de acelasi individ fara imaginatie) bixbyite, cu care se confunda. Mai jos o poza cu majoritatea culorilor mineralului beryl(de sus in jos): smarald, heliodor nuanta verzuie,heliodor galben, morganita, aquamarin, aquamarin cristal neprelucrat, bixbite.
Goshenita este beryl transparent, si lipseste:)))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce imi povestesti?