marți, 12 mai 2015

Safirul

Safirul si rubinul sunt frati din familia corundum , care stau la etajul 9 pe scara moh(care e neam cu richter). Al doilea ca tarie dupa diamant. Cu toate ca sunt din acelasi material(si acu 1000 de ani nu se stia)au nume diferite,pastrate din antichitate.
Safirul e de multe culori, ca curcubeul: albastru, galben, verde, portocaliu, violet, magenta, avand diferite nuante si transparente, in functie de impuritatile si cantitatea de  minerale care sunt responsabile de colorarea safirului.
Sunt anumite nuante de albastru foarte rare, care au luat denumirile de la localitatile/minele unde au fost descoperite(Ceylon, Padparadscha, Kashmir etc.),iar locatiile sunt mai multe in Asia, Africa, America.
Corundumul pur e transparent. Safirele de calitate inferioara cat si cele sintetice sunt folosite in alte scopuri: pilele de manichiura ale femeilor(cele mai scumpe) sunt acoperite cu praf si granule de safir, geamuri pt ceasurile de lux, prafuri si pasta abraziva( cu care se slefuiesc/lustruiesc celelalta pietre pretioase mai "moi",sau metale pretioase). Safirul sintetic  este folosit si el in crearea bijuteriilor, fiind mai ieftin si mai "frumos" decat cel natural.Safirul alb/transparent este tratat prin diferite metode, iradiat,incalzit pentru a-si schimba culoarea/transparenta.Un fel de broscoi care se transforma in print daca e pupat "cald", de printesa :))) .
 Si cateva poze....( nu am timp de poze profi:))) ),in ordine: portocaliu, galben, galben-verde, verde-albastru, albastru, sus e "magenta", jos e  un rubin rosu dar cu un efect ciudat (fosforescent, camera e de vina :D)

O sa fac update-uri in caz ca-mi amintesc ce uit sa scriu =)).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce imi povestesti?